Welkom bij Korthals-Griffon Kennel van 't Holtlaand

Een (h)eerlijke jachthond

Puppytesten worden uitgevoerd wanneer de pups rond de 7 weken oud zijn, en dus nog bij de moederhond zijn. Het doel is het karakter van de pups te bepalen. Op deze leeftijd is het zenuwstelsel van de pup volledig ontwikkeld, maar is de invloed van opvoeding nog minimaal. De verschillende karaktereigenschappen kunnen dan goed worden bepaald. Wanneer een nieuwe eigenaar een pup kiest (of wanneer de fokker pups toewijst) , is het belangrijk dat hij/zij weet wat voor karakter verwacht kan worden. Hier kan de opvoeding op worden afgestemd. Bovendien is de kans op “mis-matching” (de hond past niet bij de baas) bij geteste pups een heel stuk kleiner dan wanneer de pups niet zijn getest.

Ook ervaren fokkers hebben baat bij deze testen. Veel fokkers kunnen het karakter ook wel in meer of mindere mate voorspellen, maar vinden het lastig nieuwe eigenaren uit te leggen waarom men beter voor een andere pup kan kiezen dan de favoriete...


De test

De pups worden door een voor hun vreemd persoon getest in een voor de pups onbekende ruimte. Tijdens de testen zijn er geen andere honden dan de te testen pup aanwezig.

De meest gebruikte tests zijn:

1. Mensgerichtheid
2. Werk- en apporteervermogen
3. Dominantieverhouding tegenover mensen
4. Schrik en herstelvermogen
5. Mate van zelfstandigheid
6. Probleemoplossend vermogen1. Mensgerichtheid

Om de mensgerichtheid te testen zijn twee proefjes zinvol: bij de eerste proef zet de testpersoon (tp) de pup naast zijn voet neer, loopt enkele passen weg, gaat op de hurken zitten en klapt in de handen. De pup kan nu weglopen (weinig mensgericht), traag naar de tp komen (redelijk mensgericht) of snel komen (erg mensgericht).Bij de tweede proef zet de tp de pup op de grond, trekt de aandacht en blijft met de pup praten. De pup is dan natuurlijk meer geneigd te komen en te “volgen”. De pup kan nu direct vol aandacht meelopen (sterke neiging tot meewerken met baas), even meelopen en dan de aandacht verliezen (iets moeilijker te trainen) of helemaal niet meelopen (erg onafhankelijke pup, moeilijk te trainen).


2. Werk- en apporteervermogen

Om het werkvermogen te testen, rollen we in het zicht van de pup een kleine dummy weg. De pup kan nu de aandacht helemaal niet bij de dummy houden (weinig prooidrift, dus apporteren leren wordt een moeilijke zaak), naar de dummy lopen (prooidrift, maar moet wel aangemoedigd worden om het brengen te leren), naar de dummy lopen en hem in de bek pakken maar hem niet komen brengen (prooidrift, weinig will to please, mogelijk iets dominant) of de dummy ophalen en komen brengen (de makkelijkste honden om te trainen). Variaties zijn natuurlijk mogelijk.

Ook de buitdrift kan worden getest, los van het vermogen tot apporteren. Hiervoor wordt een doek gebruikt, die voor de neus van de pup wordt bewogen. De pup kan hiermee gaan spelen, sjorren, erachteraan lopen, willen verscheuren, of het helemaal negeren.3. Dominantieverhouding tegenover mensen

Om te testen of een pup dominant is ten opzichte van mensen beurt de tp hem onder zijn voorpoten, met beide handen om de borstkas van de pup, iets van de grond en houdt hem in deze positie. De pup kan dit ondergaan of zich heftig verzetten. In dat laatste geval hebben we te maken met een mogelijk dominante pup.


We kunnen de pup ook in zithouding zetten, hem bij de schouders fixeren en beoordelen of de pup dit accepteert of zich gaat verzetten.


4. Schrik en herstelvermogen

Om het herstelvermogen te testen, laten we de pup vrij in de ruimte lopen. De tp gooit een lawaaiveroorzakend of onverwacht groot voorwerp (paraplu of sleutelbos) op ongeveer 1 meter afstand naast de pup. De tp kijkt of de pup schrikt, hoe snel hij dan herstelt en of hij eventueel op onderzoek uitgaat. Er zijn zelfs pups die het voorwerp vervolgens aan een bijtbeurt onderwerpen!


5. Mate van zelfstandigheid

In deze test kunnen we onderzoeken of de pup later erg zelfstandig gaat worden, of liever het werk samen met de baas doet.

Er wordt een hekwerkje geplaatst, met daarachter voer. De pup wordt aan de andere kant van het hekje gezet. Nu wordt gekeken of de pup op eigen kracht om het hekje loopt, of niet op dat idee komt. Sommige pups maken een boel lawaai voordat ze om het hekje heen lopen. Andere pups proberen het even maar geven dan de moed op. In dat laatste geval wordt de pup een beetje geholpen en wordt gekeken of een beetje hulp voldoende is om de pup het voer te laten vinden. De meeste pups nemen die hulp gretig aan de hebben dan succes, maar een enkele pup vindt daarna iets anders in de testruimte interessant en kijkt pas na een pauze weer naar het voer.


6. Probleemoplossend vermogen

De pup wordt op een kistje gezet (Uiteraard met daaronder een zachte ondergrond).

Nu wordt gekeken wat de pup doet. Er zijn pups die blijven zitten. Ze kunnen gaan rondkijken of juist gaan zitten piepen. Ook zijn er pups die doelbewust een sprongetje maken en zo op de grond terecht komen. Sommige pups zijn in hun onhandigheid al achterwaarts van het krukje afgevallen. Ook zijn er pups die voorzichtig eerst eens gaan kijken en dan voorzichtig een pootje naar de grond brengen. Alles kan! Iedere pup heeft zijn eigen oplossing (of niet) voor dit probleem.

Ook wordt er gekeken wat de pup doet nadat hij van het krukje af is. Een enkele pup is onder de indruk en zoekt steun bij de tp. Andere pups gaan vrolijk op onderzoek uit.


Nogmaals: bij al deze testen wordt het karakter van de pups vergeleken met zijn nestgenoten. Vergelijken van pups met pups uit andere nesten kan niet goed. De omstandigheden waaronder de test wordt uitgevoerd zijn bij ieder nest anders: de testruimte, het tijdstip van de dag, de temperatuur waaronder de test wordt uitgevoerd, de precieze leeftijd. Allemaal factoren die het lastig maken om naar verschillen of overeenkomsten te zoeken met pups uit andere nesten.

De labradorpups op deze pagina zijn afkomstig van de kennel Dichonexa's. Bezoek de website van deze kennel hier:

https://www.dichonexa.nl/

Prijzen

  • 20 euro per pup
  • Kleine nesten (4 pups of minder) 80 euro

Nieuwsgierig naar meer?

Bij ons eigen nest van 15 december 2015 hebben we de puppytest gefilmd. Om een korte impressie te geven van hoe een puppytest verloopt, hebben wij dit filmpje op youtube gezet. U kunt op het youtubelogo klikken om naar het filmpje te gaan.