Welkom bij Korthals-Griffon Kennel van 't Holtlaand

Een (h)eerlijke jachthond

Aster Ayla van 't Holtlaand x Apollo vom Stockumer Birkenwäldchen

Aster is eind september gedekt door Apollo. Na een goede dracht werden er op 28 november 10 pups geboren.

Aster Ayla van 't Holtlaand

Apollo vom Stockumer Birkenwäldchen

Asters drachtperiode

De bevalling

Vanmorgen om 5.00 uur klonken er heftige hijggeluiden uit de woonkamer. Natuurlijk is Anneke dan direct wakker en ja hoor, Aster was duidelijk van plan om vandaag haar nest te werpen. Goed dat zij de laatste weken niet in de kennel slaapt maar in haar werpkist in de woonkamer. Om 7.00 uur lag de eerste pup in de werpkist! Met verschillende tussenposen was uit eindelijk om 12.56 uur het gehele nest geboren. De dierenarts is tussendoor geraadpleegd en heeft na controle en een paar injecties regelmatig gebeld om naar de vorderingen van Aster te informeren. Fijn zo'n dierenarts!

Nu liggen ze allemaal te slapen. Het zijn uiteindelijk tien pups geworden. Zeven reutjes en drie teefjes. Een groot nest dus! Aster is bekaf. Heeft al weer gegeten, gedronken, geplast en gepoept. Kortom, alles doet het weer. Nu genieten van pups!

Zaterdag 30 november

Natuurlijk wordt de werpkist iedere dag schoongemaakt. Maar een extra schrobbeurt is altijd goed.  Dat kan mooi als Aster buiten wordt uitgelaten. Maar waar laat je de pups? Gewoon in de wasmand... De kleintjes groeien goed. Dat wordt nauwkeurig bijgehouden. Gewichtsafname mag natuurlijk niet. Vandaag is de dierenarts nog even langs geweest om extra energierijk voer voor Aster te brengen en nog een antibioticum spuitje aan haar te geven. Een gezonde moeder is belangrijk voor de pupjes!

Vrijdag 6 december

Vanmorgen de brief met de namen voor op de stamboom opgestuurd naar de Raad van Beheer. Van Carex Aster tot Castania Aster... van 't Holtlaand. Natuurlijk weer planten in het latijn! De toekomstige eigenaren verzinnen zelf maar een leuke roepnaam. Daar heb ik alle vertrouwen in!

De pups zijn nu bijna in gewicht verdubbeld. Aster is het af en toe al een beetje zat en gaat regelmatig buiten de werpkist liggen. Dat snap ik best, want zodra ze er in ligt kruipt er een altijd hongerige meute pupjes op haar af...

Maandag 9 december

De pups groeien als kool. We waren even bang dat de drukte van Sinterklaas mogelijk een dipje in de groei zou geven. Niets is minder waar. Aster blijft geweldig goed melk geven.

Als u op het Youtube icoon hiernaast klikt, komt u bij een filmje van Aster en haar pups. De link opent in een nieuw tabblad.

Maandag 16 december

Inmiddels hebben de pups de oogjes open. Wat een karakter krijgen de kopjes wanneer ze je aankijken! Ze kunnen ook horen, maar of ze ooit gaan luisteren??? :-)

Gisteren, zaterdag 14 december vonden we dat de pups erg beweeglijk bleven wanneer Aster ze had gevoed. Erick heeft lammeltjesmelk poeder gekocht en dat hebben we aangemaakt en aangeboden in een flesje aan de pups die na de voeding nog geen bol buikje hadden. Dat werd gretig gedronken! We helpen de pups nu 's morgens en 's avonds met een beetje voeding. Er gaat per voeding ongeveer 300 ml melk doorheen. Welke pups de melk krijgen, verschilt per voeding. Aster doet ook nog flink haar best!

Zaterdag om 16 uur schrok Anneke zich een hoedje. Eén van de teefjes bleek een abces te hebben ontwikkeld onder haar kaaktak. Ze was nog volop levendig. Zo'n abces kan zich razendsnel ontwikkelen en dat moet ook wel zo zijn geweest: om 12 uur waren alle pups nog gewogen en uitgebreid in handen geweest. In vier uur tijd... Goed dat we het voelden!

De dierenarts heeft het abces geopend en gespoeld. Pup kreeg antibiotica mee naar huis ( 2 x daags 0,25 ml... wat een klein beetje is dat!) en pup kon weer verder. Inmiddels kwam ze gewoon weer aan gelukkig. Zondagmorgen is het abces nog een keer geopend door de dierenarts. Nu is het mogelijk om de opening met gekookt afgekoeld water open te houden. Maandag maar weer verder zien. Koorts heeft ze niet gelukkig.

Zondagmiddag was het tijd voor de eerste kijk-middag voor alle nieuwe baasjes. Dan is het enkele uren enorm druk en enorm gezellig. We doen dit bewust zo: even topdrukte en daarna weer rust voor het nest. Op een gegeven moment lagen er nog twee pups in de werpkist: de rest zat ergens op schoot uit te buiken! Het is maar goed dat de nieuwe baasjes in de meeste gevallen al kennis hebben gemaakt met de volwassen honden vóórdat men zo'n huppel op schoot krijgt. Je zou er zo verliefd op worden dat je vergeet dat griffons eigenlijk enorm energieke harige honden zijn! (maar wel ERG leuk!)

Maandag 23 december

Wij wensen iedereen fijne feestagen en een gelukkig 2014 toe!


Vandaag is er een nieuwe stap gezet in de socialisatie op kinderen. Kleine kinderen gaan anders om met de pups dan volwassenen. Gelukkig komt er af en toe zo'n kleintje op visite. Dan is er natuurlijk niets leukers dan direct tussen de pupjes te worden gezet. Goed voor de pups!

Donderdag 26 december

Mooi rustig weer. Ideaal voor het eerste uitstapje van de pups. Naar buiten! De wereld is groter dan de werpkist en de "krantenvloer"... De dappersten stormen direct naar buiten. De brutaalste krijgt een eerste confrontatie met "oma" Ayla. Die vertelt op een vreselijk lieve manier dat ZIJ de baas is! Moeder Aster laat dit allemaal gewoon gebeuren. Prima, zo gaat socialisatie wel heel eenvoudig. Je moet alleen vreselijk goed oppassen waar je je voeten neerzet.

Zaterdag 28 december

Gisteren op jacht geweest. Natuurlijk mocht Ayla, de moeder van Aster, mee. Goed voor haar, want zij heeft het er best moeilijk mee dat haar dochter pups heeft en zij niet! Zij is toch de alfa-teef! De meegenomen haas komt nu mooi uit om de pups op haarwild in te prenten. De geur van haas en de haren vergeten ze hun leven lang niet meer. Erg belangrijk voor een jachthond. Gelukkig was het mooi rustig weer en kon alles buiten gebeuren.

Zondag 29 december

Vandaag zijn de baasjes van Apollo von Stockumer Birkenwäldchen op bezoek geweest. Apollo is de trotse pa van 10 pupjes... Daar snapt een reu natuurlijk niets van, maar leuk is het wel!