Welkom bij Korthals-Griffon Kennel van 't Holtlaand

Een (h)eerlijke jachthond
Eigenschappen

De Korthals Griffon is een staande jachthond, die tijdens de jacht zowel zelfstandig werkt (het aanwijzen van wild) en in samenwerking met de baas (apport van geschoten wild). Dit type hond moet het uithoudingsvermogen hebben om dit de hele dag vol te houden.

Deze veelzijdigheid en het vermogen de hele dag te werken, zijn belangrijk voor u om te weten. Want: als u de aanschaf van een Korthals griffon overweegt, moet u zijn voorbereid op de werklust van deze hond.

Ook als u niet jaagt, moet u met deze hond “aan het werk” om problemen te voorkomen. Een Griffon die geen taak heeft, verveelt zich snel en kan dan voor problemen gaan zorgen. U kunt om dit te voorkomen bijvoorbeeld Agility, Flyball of reddinghondenwerk gaan doen.

Wanneer de Griffon voldoende beweging en mentale uitdaging heeft gehad, is hij een rustige huishond.

Wat is voldoende? Dat verschilt per Griffon. Wanneer u bij een nest staat en u wilt niet jagen, kies dan niet de actiefste pup. U kunt aan de fokker vragen een puppytest te laten uitvoeren. Iedere gedragstherapeut kan dit verzorgen. Zo’n test geeft een onafhankelijk oordeel over het te verwachten karakter van de pup. Voor meer informatie bezoekt u de pagina puppy testen.

Vanwege de grote behoefte aan beweging en afleiding zijn er Griffons die het niet accepteren dat u een halve baan buitenshuis heeft. Er zijn ook Griffons die rustig uren achtereen thuis kunnen blijven, als ze daarvoor en daarna maar goed zijn “uitgeweest”. Ook de leeftijd van de hond speelt natuurlijk een grote rol.

Een goed gesocialiseerde Griffon is ook een echte kindervriend, maar net zoals bij alle andere honden: laat uw kinderen niet alleen met de hond. Een kind weet nog niet hoe een hond reageert. Er kunnen eenvoudig misverstanden ontstaan. Gelukkig zal een gezonde Griffon niet snel bijten, maar deze enthousiaste hond kan wel uw kinderen omverlopen.

De Griffon heeft een liefdevolle consequente opvoeding nodig. Pas als u deze opvoeding aan uw hond kunt geven, is het verantwoord uw hond buiten los te laten lopen. Bij een goede baas-hond verhouding en voldoende spelletjes (dummy, apporteervoorwerp) die u voor uw hond verzint, zal de hond niet snel zelfstandig gaan jagen. Maar als u denkt: ”ik loop lekker door het bos en mijn hond loopt lekker 150 meter van me af door het bos” is de kans groot dat de hond zijn eigen spel gaat verzinnen. Bedenk dat een hond niet in het bos mag jagen, hier zijn wetten en regels voor!

De vacht

De Korthals Griffon is een draadharige hond die uit zichzelf moeilijk verhaart. Dit vachttype beschermt de hond tegen weersinvloeden en struikgewas tijdens de jacht.

Voor u als baas betekent dit, dat de hond een wekelijkse borstelbeurt nodig heeft. Bovendien moet de hond ongeveer twee keer per jaar getrimd worden. U kunt de hond naar de trimsalon brengen. U kunt ook zelf leren trimmen.

De grootte

De Korthals Griffon reu is 55-60 cm, de teef 50-55 cm. Het gewicht van de Griffon Korthals is 25 tot 35 kg.

Als u overweegt een Griffon aan te schaffen, raden wij u aan eens te komen kijken bij een show. U kunt ook eens bij ons langskomen, wij laten u dan kennismaken met onze honden. U kunt dan voor uzelf de overweging maken of deze hond iets voor u is. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf.

Geschiedenis

Rond 1870 fokte Eduard K. Korthals uit acht ruigharige jachthonden, het type hond waarmee hij wilde jagen. Vanwege geldgebrek werd dit grotendeels gedaan in Braunfels a/d Lahn met de hulp van Prins Albrecht zu Solms. Griffon wil niet anders zeggen dan “hond met snor en baard”. Aangezien er vooral werd geselecteerd op jachteigenschappen, zie je tot op heden nogal wat verschil in uiterlijk. Dit ondanks de toch smalle genenbasis.

Voor de precieze achtergrond verwijs ik graag door naar het boek “100 jaar Griffon Korthals” geschreven door Drs. F. Dirker. Dit boek is te koop bij de rasvereniging.

Een Korthals Griffon heeft geen korte hals, maar is vernoemd naar zijn fokker, Eduard K. Korthals.

Het maken van uw keuze

Natuurlijk kunt u na het lezen van deze informatie er volledig van overtuigd zijn dat de Korthals Griffon iets voor u is. Heeft u nu toch nog twijfels en wilt u iets meer weten over de Griffon en vergelijkbare rassen? Kijk dan eens op de pagina vergelijkbare rassen. Op deze pagina hebben wij de Griffon naast de Duiste Staande Hond Draadhaar en de český Foussek gezet ter vergelijking. Deze rassen lijken vaak in het uiterlijk als twee druppels water op de Griffon, maar kunnen in het karakter verschillen. De keuze is aan u wat het beste bij u past!